Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan op 27 november 2022 heeft IntelliMagic een boom in de Hortus Botanicus van Leiden geadopteerd.  

De Hortus Botanicus van Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa en stamt uit 1590. De tuin is gelegen aan het Rapenburg achter het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, op een steenworp afstand van de Latijnse School waar het hoofdkantoor van IntelliMagic gevestigd is. De Leidse Hortus Botanicus heeft een vermaarde collectie planten en bomen waarvan vooral de Aziatische collecties in het oog springen. De collectie in de Hortus wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en daarnaast is de tuin dagelijks open voor bezoekers om te kunnen genieten van 4 hectare bijzondere bomen en planten in het hartje van Leiden.

Gezien de nabijheid van de Hortus en de waarde die IntelliMagic hecht aan wetenschap en natuurbehoud heeft IntelliMagic besloten zichzelf en haar medewerkers ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan de adoptie van een boom cadeau te doen. Er is gekozen voor de smalbladige es op het notenveld in het midden van de Hortus. De boom is een echte blikvanger.

De smalbladige es, wetenschappelijke naam Fraxinus angustifolia, behoort tot de Oleaceae; de olijffamilie waartoe ook de olijf, de sering en de jasmijn behoren. Van oorsprong komt de smalbladige es vooral voor in warmere streken, vanaf Zuid-Europa tot aan Iran. De bladeren zijn donkergroen, samengesteld en oneven geveerd en de boom heeft een grove bast met diepe groeven. De smalbladige es wordt zo’n 15 tot 30 meter hoog en de door IntelliMagic geadopteerde boom is een zeker voor Nederland zeer hoog exemplaar van tegen de 30 meter. Hij is hoogstwaarschijnlijk in 1817 geplant, wat hem 185 jaar ouder maakt dan IntelliMagic.

Met de adoptie van de smalbladige es levert IntelliMagic een bijdrage aan het onderhoud van deze bijzondere boom en in het algemeen aan het behoud van de Hortus Botanicus in Leiden.

Bronnen: