You can read the English version of this testimony here.

Voor welke financiële instelling is het niet van belang om blind te kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data? Dat is niet anders voor de Belgische bank-verzekeraar KBC Group NV. Marc Van Hoof, Systeemdeskundige Storage OS en Mainframe bij KBC, ziet de beschikbaarheid van de storage voor KBC als stromend water en elektriciteit, een eerste levensbehoefte die 24/7 beschikbaar moet zijn.

KBC - IntelliMagic customer logoOp dit moment bedient KBC Group 11 miljoen klanten via een netwerk van ruim 1500 vestigingen. KBC beschikt over drie mainframes, verdeeld over twee locaties. De tweede locatie met één mainframe is min of meer de back-up, maar ook deels active-active: online transacties worden verdeeld over de twee locaties.

Aan de drie mainframes zijn twee paren Hitachi VSP G1000 systemen gekoppeld. Eén paar bevat de online-databases Db2 en IMS op 3 TB flash modules. Het andere paar bevat het batch gedeelte, uitgerust met 900GB HDD’s. Alle productie- en ontwikkelingsdata is synchroon gerepliceerd over de afstand van 40 km tussen beide locaties.

De storage leverancier heeft een systeem geleverd dat de huidige workload perfect aankan bij een responstijd van 2 à 3 milliseconden. Onder de oppervlakte kunnen er echter toch nog dingen misgaan. Daar wilden KBC en Marc Van Hoof meer zicht op krijgen.

Photo of Marc van Hoof - KBC“Er is aan alles gedacht. Je merkt dat jarenlange ervaring van specialisten is verwerkt in het pakket. IntelliMagic Vision geeft een gevoel van veiligheid: we bemeten de juiste parameters, de cijfers worden automatisch gecollecteerd, verwerkten opgeslagen in een database, het is allemaal full-automatic.”

KBC constateerde enkele jaren geleden dat een niet-kritische batch achterliep. Dit incident vond een paar dagen na implementatie van nieuwe Fibre switches plaats. Marc Van Hoof heeft toen IntelliMagic gevraagd om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Marc Van Hoof: “Helaas ontbraken de benodigde SMF-meetgegevens over link statistics, maar IntelliMagic kon aantonen dat met deze metingen IntelliMagic Vision een waarschuwing zou hebben gegeven dat er iets met de replicatie software aan de hand was: een ongebalanceerde werklast op de PPRC-verbindingen van een DS8000s boxenpaar. De batchvertraging had zo voorkomen kunnen worden.”  Deze business case vormde de aanleiding om IntelliMagic Vision aan te schaffen.

Tijdens de RFI/RFP-fase van de storage werden de vereisten rond responstijden afgesproken. De responstijden moeten niet enkel ruim onder de 5 ms blijven, maar ook zeer stabiel zijn voor de online transacties (DB2 en IMS). Marc Van Hoof: “KBC heeft IntelliMagic Vision laten aanschaffen om ervoor te zorgen dat de mainframe storage altijd performant is. Dankzij IntelliMagic Vision weten we ook dat alle belangrijke storage parameters worden bemeten.”

De ondersteuning van HDS Mainframe Analytics Recorder (MAR) was nog een extra reden om tot aanschaf over te gaan. Marc Van Hoof noemt dit “de kers op de taart”. MAR collecteert extra gegevens vanuit de storage box, die niet standaard in SMF zitten. IntelliMagic Vision kan met behulp van de MAR-statistieken laten zien of er sprake is van balans: of de volumes goed verdeeld zijn over de CPU’s van de storage box. Als er sprake is van hoge CPU-bezetting kan KBC met behulp van grafieken uit IntelliMagic Vision gerichte vragen stellen aan Hitachi.

Marc Van Hoof ziet de vendor-onafhankelijkheid van IntelliMagic als een voordeel. Hij geeft aan dat iedere vendor eigen tools heeft, die op de specifieke storage van die vendor is gericht. In dit verband zegt Marc Van Hoof: “Bij eventuele toekomstige verandering van vendor of storage boxen is er op performance managementgebied voor ons, met IntelliMagic Vision, weinig nodig om over te schakelen omdat IntelliMagic multi-vendor is.”

De belangrijkste componenten zitten in dashboards, die eenvoudig te begrijpen zijn. Marc van Hoof ziet binnen 5 minuten of er iets aan de hand is: ”Via drill-down functionaliteit is een root cause analysis snel gemaakt. Als de IntelliMagic dashboards groen zijn, kan men gerust stellen dat alles in orde is.”

Met trending wordt in de gaten gehouden of dat op termijn ook zo blijft. Marc Van Hoof stelt: “Trending is een grote kracht van IntelliMagic. Van alle parameters is de trending beschikbaar. Het is eenvoudig om maandeinden te vergelijken. Dat gaat heel vlot.”

Hij prijst de volledigheid van het pakket: “Er is aan alles gedacht. Je merkt dat jarenlange ervaring van specialisten is verwerkt in het pakket. Als het erop aan komt geeft IntelliMagic Vision een gevoel van veiligheid: we bemeten de juiste parameters, de cijfers worden automatisch gecollecteerd, verwerkten opgeslagen in een database, het is allemaal full-automatic.”

Over KBC

KBC is een geïntegreerde bank-verzekeraar met focus op retail- en privatebankingklanten, kmo’s en midcaps. De kernmarkten van KBC zijn België, Bulgarije, Hongarije, Ierland, Slowakije en Tsjechië. Daarnaast is KBC in beperkte mate aanwezig in enkele andere landen om bedrijfsklanten uit zijn kernmarkten te ondersteunen.

More Customer Experiences

Download this Customer Experience as a PDF

Book a Demo or Connect With an Expert

Discuss your technical or sales-related questions with our mainframe experts today